Mediterranean Garden Society
Σύλλογος Μεσογειακής Κηπουρικής

» αρχική σελίδα
» ο σύλλογος
» κλάδοι
» πληροφορίες
» το περιοδικό TMG
» σπάροζα
» ελλάδα
» κύπρος
» κήποι μελών
» ανταλλαγή σπόρων
» ημερολόγιο
» εγγραφές
» επικοινωνία

 

Υπεύθυνος Κλάδου

John Joynes

Ιθάκης 17,
Κολόσι Λεμεσός,
4632 Κύπρος.
(Βιογραφικό)

 

Κλάδος Κύπρου του MGS

Το ξέρετε;
Το φυτό στη φωτογραφία μπορεί να μη μοιάζει ιδιαίτερα εντυπωσιακό αλλά όμως είναι ιδιαίτερο. Η Centaurea akamantis είναι ένα πολύ σπάνιο Κυπριακό ενδημικό φυτό που περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή της Χερσονήσου του Ακάμα. Ανακαλύφθηκε μόλις στα τελευταία 15 χρόνια από έναν δασονόμο της κρατικής υπηρεσίας. Βεβαίως θεωρείται αυστηρά προστατευμένο από τα άρθρα της Συνθήκης της Βέρνης. Σπεύδω να προσθέσω ότι απέκτησα το δείγμα αυτό νόμιμα. Το Ινστιτούτο Αγρονομίας κάνει πειράματα για να το αξιολογήσει ως προς κηπευτική χρήση, και το πήρα από εκεί.
John Joynes.


Centaurea akamantis

Περασμένες Εκδηλώσεις

Μάιος 2010
Μονοπάτι της Φύσης στον Ασκά
Το χωριό Ασκάς βρίσκετε στην ανατολική πλευρά του Τροόδους σε υψόμετρο 900 μέτρων. Είναι η γενέτειρα του Γιάννου Ορφανού, μέλους του MGS. Ο Γιάννος έχει δημιουργήσει ένα μικρό «Μονοπάτι της Φύσης» με διαδρομή που πορεύεται μέσα από φυτείες φουντουκιών, κερασιών και αμπελιών. Αυτές οι μικρές γεωργικές μερίδες, που ακολουθούν την πλαγιά, είχαν επί γενιές, πρόσβαση μόνο από πολύ απότομα μονοπάτια. Ο Γιάννος είχε την υπέροχη ιδέα να ενώσει δύο από αυτά τα μονοπάτια, από τις απέναντι άκρες του χωριού και έτσι να δημιουργήσει ένα συνεχές Μονοπάτι της Φύσης σε κλειστό κύκλο που, όπως το περιγράφει, ανεβαίνει, διασχίζει την πλαγιά, και ξανακατεβαίνει.

Την Κυριακή 23 Μαΐου, μια ομάδα του Κλάδου με επικεφαλής τον Τζον Τζόυνς μαζί με μέλη της Οργάνωσης Κηπουρών της Τρίτης Ηλικίας Λεμεσού,(25 άτομα), συναντήθηκαν στην ταβέρνα του χωριού Ασκάς. Μετά από μια εισαγωγική ομιλία από τον Γιάννο, η ομάδα ακολούθησε το Μονοπάτι. Κατά τη δύσκολη πορεία, η ομάδα είχε την ευκαιρία να περπατήσει ανάμεσα στις βαρυφορτωμένες με ώριμα κεράσια κερασιές, και να δοκιμάσει τα φρούτα. Η ομάδα δεν παρέβη το κώδικα καλής συμπεριφοράς, εφ όσον οι κερασιές άνηκαν στη αδελφή του Γιάννου. Μετά από μιάμιση ώρα ευχάριστης πορείας, η ομάδα επέστρεψε στην ταβέρνα για φαγητό και αναψυχή.


Ο Γιάννος Ορφανός πριν από την πορεία


Τοπίο του Ασκά


Κεράσια


Όψη χωριού

Νοέμβριος 2009
Ετήσια Γενική Συνέλευση MGS

Από τις 5 έως τις 10 Νοεμβρίου ο Κλάδος Κύπρου φιλοξένησε τα μέλη του MGS στη Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Η αναμφισβήτητη επιτυχία του προγράμματος ήταν μεγάλη ικανοποίηση για τα 22 μέλη του Κλάδου που βοήθησαν στη οργάνωση.

Το πρόγραμμα προσέφερε διάφορες εκδηλώσεις. Η πλειονότητα των μελών που συμμετείχαν εντυπωσιαστήκαν από τον εμβρυακό κήπο στο Δελικήπο, τον μικρό, σχολικό Βοτανικό Κήπο των Άγιων Ανάργυρων και τα έργα της Δασικής Υπηρεσίας. Η μεγάλης κλίμακας εργασία που περιλάμβανε την αναδάσωση των σκαμμάτων του ορυχείου Αμιάντου ήταν εντυπωσιακή . Οι δυο ομιλητές, η Μαίρη Μιχαηλίδη με τον μεγάλο ενθουσιασμό τις για παχύφυλλα και κάκτους και ο Όρον Πέρι με το εύρος της γνώσης του για βολβούς, κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που είχαν επιλεγεί πρόσφεραν διάφορα εύγευστα κυπριακά φαγητά.

Πιστεύω ότι τα μέλη του Κλάδου Κύπρου του MGS μπορούν να νιώθουν περήφανα διότι πρόσφεραν μια πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη Ετήσια Γενική Συνέλευση. Προσδοκούμε να ανανεώσουμε παλιές γνωριμίες και να δημιουργήσουμε καινούργιες στη συνέλευση του 2010 στα Χανιά Κρήτης.


Υπεύθυνος Κλάδου

Ο Τζον πρωτοήρθε στην Κύπρο το 1967. Επέστρεψε για να εγκατασταθεί μόνιμα μετά από 30 χρόνια νομαδικής ζωής και εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Σιγκαπούρη και Βερολίνο. Καταπιάστηκε με την κηπουρική σε ώριμη ηλικία και ακόμα προσπαθεί να βελτιώσει την τέχνη και τις γνώσεις του. Στην προσπάθεια αυτή τoν βοηθά η γυναίκα του και διάφοροι γάτοι.www.MediterraneanGardenSocietyGreece.org
Τα δικαιώματα (c) των περιεχομένων ανήκουν στην πηγή ή τον συγγραφέα. Αναπαραγωγή μόνον κατάπιν αδείας..


σχέδιο και συντήρηση ιστοτόπου: Hereford Web Design