Mediterranean Garden Society
Σύλλογος Μεσογειακής Κηπουρικής

Λίγα λόγια για το MGS

Το 1944, στην Ελλάδα, μια μικρή ομάδα κηπουρών που παιδεύονταν με τους κήπους τους σκέφτηκαν να ιδρύσουν ένα σωματείο αφιερωμένο στην κηπουρική σε μεσογειακό κλίμα.

Κατάλαβαν πως ήταν άχρηστο και πολύ δύσκολο να ακολουθήσουν τα μοντέλα των κήπων της βόρειας Ευρώπης όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι ήπιες και η βροχόπτωση άφθονη.

Την εποχή εκείνη οι διαθέσιμες πληροφορίες για κηπουρική σε μεσογειακό κλίμα ήταν ελάχιστες. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν όμορφους εναλλακτικούς κήπους σεβόμενοι το κλίμα και τις φυσικές συνθήκες. Φυτά ιθαγενή  των μεσογειακών περιοχών είναι από την φύση τους ανθεκτικά στην ξηρασία. Το νερό είναι πολύτιμο αγαθό και η κηπουρική με σωστή χρήση του νερού, εξ ανάγκης, έγινε η βασική αρχή.

Μεσογειακό κλίμα - που εξ ορισμού έχει βροχερούς χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια όπου η ξηρασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4, 5, ή και 6 μήνες - έχουν οι χώρες που βρίσκονται γύρω από την Μεσόγειο καθώς επίσης η Καλιφόρνια, η Αυστραλία, η Χιλή και η Νότιος Αφρική. Έτσι  ήταν αναπόφευκτο οι πρωτοπόροι στην Ελλάδα να έρθουν σε επαφή με κηπουρούς από αυτές τις περιοχές για να ανταλλάξουν πληροφορίες, φυτά και πόρους.

Οι σκοποί του MGS έχουν διατυπωθεί στο Καταστατικό του με σκόπιμη ευρύτητα ώστε να καλύψουν όλες τις δυνατές κατευθύνσεις που μπορεί να θελήσει ο σύλλογος να ακολουθήσει κατα τη διάρκεια της λειτουργίας του. Ως διεθνής σύλλογος, το MGS έχει μέλη σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, και σε μερικές απο αυτές τα μέλη έχουν σχηματίσει τοπικούς κλάδους για συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες.

Ο Σύλλογος Μεσογειακής Κηπουρικής, (Mediterranean Garden Society - MGS) είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και έχει μέλη σε 38 χώρες.

Η γλώσσα του σωματείου είναι η αγγλική αλλά έχει ιστότοπους και σε τέσσερις άλλες γλώσσες: Γαλλικά, Ελληνικά, Ιταλικά και Ισπανικά. Οι ιστοσελίδες μας είναι μοναδική πηγή πληροφοριών και διαλόγου για την κηπουρική σε μεσογειακό κλίμα.

Το σωματείο εκδίδει τριμηνιαίο περιοδικό που είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική ή εκτυπωμένη μορφή και περιέχει άρθρα γραμμένα από μέλη μας από όλον τον κόσμο καθώς και όμορφα σχέδια που κάνουν το περιοδικό πολύ ιδιαίτερο.

Οργανώνουμε για τα μέλη μας επισκέψεις σε διεθνείς κήπους δυο-τρεις φορές τον χρόνο, συχνά γύρω από συγκεκριμένο θέμα όπως τα αγριολούλουδα, ή για να εξερευνήσουμε ένα μακρινό μέρος στον κόσμο.

Σε αρκετές χώρες οι τοπικοί κλάδοι οργανώνουν τις δικές τους δραστηριότητες όπως διαλέξεις, εκθέσεις, επισκέψεις σε κήπους και εκδρομές σε περιοχές με ενδιαφέρουσα χλωρίδα. Το Facebook ενθαρρύνει την συνεργασία μεταξύ και των τοπικών καθώς και των διεθνών μελών και πολλοί κλάδοι έχουν και δική τους σελίδα στο Facebook καθώς και ιστοσελίδα.

Το σωματείο διαχειρίζεται την Σπάροζα, τον πειραματικό κήπο στα περίχωρα της Αθήνας. Ο κήπος αυτός είναι σημαντικό παράδειγμα, ένας από τους πρώτους μεσογειακούς κήπους που δημιουργήθηκε με σωστή χρήση νερού και έχει μια από τις σημαντικότερες  συλλογές φυτών στην Ελλάδα.

Το σωματείο είναι οργανωμένο εξ ολοκλήρου σε εθελοντική βάση τόσο σε κεντρικό όσο και στο  επίπεδο των κλάδων.

Το Συμβούλιο του MGS
Πρόεδρος Virginia Murray
Αντιπρόεδρος - Robin McGrew
Γραμματέας Carolyn Mitsikostas
Ταμίας -  Jill Yakas
Σύμβουλος - Sophia Stathatou
Μέλος υπεύθυνο για τις επικοινωνίες - Jacqueline Potter
Συντάκτης του Περιοδικού Caroline Harbouri
Επιμελήτρια του κήπου στη Σπάροζα - Lucinda Willan
Σχεδιασμός και διαχείριση ιστότοπουHereford Web Design

Προηγούμενοι Πρόεδροι - Sally Razelou, Heidi Gildemeister, Katherine GreenbergCali DoxiadisCaroline Harbouri, Jean VachéAlisdair Aird, Caroline Davies, Bernhard Leibkutsch

Τα πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων, της Διοικητικής Επιτροπής και η Ετήσια Οικονομική Αναφορά είναι διαθέσιμα στα μέλη από την Γραμματέα.

Τα μέλη που θα επιθυμούσαν να έχουν αντίγραφο του Καταστατικού του MGS που περιγράφει τους στόχους του σωματείου, ή μέλη που έχουν ερωτήσεις σχετικά με το MGS, παρακαλούμε να έρθουν σε επαφή με την Γραμματέα.

Έδρα του Σωματείου
Mediterranean Garden Society, Τ.Θ. 14, Γλυκά Νερά, GR-15304 Ελλάδα
email: mgssecretary@gmail.com

Η Mediterranean Garden Society είναι εγγεγραμμένη ως μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα.
Αριθμός εγγραφής 199843/95
ΦΠΑ 998420629, Φορολογική Υπηρεσία Κορωπίου Αττικής.

join us on facebook

Mediterranean Garden είναι το σήμα κατατεθέν του Mediterranean Garden Society στην Ευρωπαϊκή΄Ενωση, την Αυστραλία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Κατασκευή και συντήρηση
του ιστότοπου Hereford Web Design